fotograaf aan het werk

Een video bewerken: met welke software?

Bij het maken van een video heb je drie stappen: pre-production, production en post-production. Nu zijn de eerste twee erg van belang, maar ook stap drie moet je niet onderschatten. Misschien heb je een creative al wel eens horen zeggen: ‘we’ll fix it in post!’ Oftewel, ‘we lossen het achteraf wel op.’ Die laatste stap van het proces kan een video echt maken of breken, dus je hebt wel een goed programma nodig. Er zijn dan ook heel veel opties. Wij vertellen graag over de voor- en nadelen van onze meestgebruikte programma’s: Adobe Première Pro en DaVinci Resolve.

Eerst een korte introductie

Adobe Première Pro is voor de meeste mensen een bekend programma. De eerste versie van de Première software kwam uit in 2003. Het is een onderdeel van Adobe Creative Cloud dat onder andere programma’s als Photoshop, InDesign en Illustrator bevat. De meeste creatieve scholen geven bijvoorbeeld les in dit programma en eigenlijk iedere creative heeft het wel eens gebruikt.

Dan DaVinci Resolve; een minder bekend programma, maar met hetzelfde doel. De release van deze software vond plaats in 2004 en sinds 2010 zijn er diverse Blackmagic versies beschikbaar.

De voor- en nadelen

Zowel Première Pro als DaVinci Resolve hebben hun voordelen. Het zijn beide programma waarin je high-definition beeldmateriaal kan bewerken. De editing software van Adobe blinkt uit in nauwkeurigheid en krachtige mogelijkheden ter ondersteuning van nagenoeg alle platforms, camera’s en formaten (RAW, HD, 4K, 8K etc.). Hiernaast biedt Premiere Pro een soepele workflow en een meegaande interface (claimt adobe).

DaVinci Resolve is daarentegen wat minder stabiel en loopt niet altijd even soepel als z’n concurrent. Het voordeel is dan wel weer dat alle functies binnen hetzelfde programma vallen. Dat is bij Première Pro niet. Bijvoorbeeld: wil je in Première Pro op een professionele manier iets veranderen aan de audio, moet je het programma Adobe Audition gebruiken. Hetzelfde geldt voor het gebruik van special effects. Aan de andere kant is dat ook weer het voordeel, want programma’s zijn makkelijk koppelbaar.

Een ander voordeel van DaVinci Resolve; deze beschikt namelijk over een projectserver waardoor je makkelijk met meerdere mensen aan grote projecten werkt.

De kosten

Een van de opvallendste verschillen tussen de programma’s is de prijs en beschikbaarheid. Première Pro werkt via een abonnement, terwijl je voor DaVinci Resolve maar eenmalig betaald. Daarnaast is er van DaVinci Resolve een goede gratis versie beschikbaar. Première Pro biedt alleen een gratis proefperiode van 7 dagen aan.

Ter vergelijking: voor Première Pro betaal je 24,19 per maand of 290,17 per jaar. Voor de volledige Adobe Creative Cloud ben je 60,49 per maand of 725,85 per jaar kwijt. Voor de studio versie van DaVinci Resolve varieert de prijs tussen de 265 en 320 euro. Dit betaal je eenmalig en daarna kun je het programma onbeperkt gebruiken.

Al met al, twee totaal verschillende programma’s die allebei top werken. Wij gebruiken ze dan ook allebei. Met welke ga jij aan de slag?

Pinterest
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Aanmelden.

Na het aanmelden ontvang je de case en kun je jouw werk gaan creëren.